Koja je razlika između Galaxya S8 i Huaweija P10?

Evo nas nazad, koja razlika? Prvo smo malo usporedili Galaxy S7 i S8, a zatim Huawei P9 i P10, a sada ću malo pričati o S8 i P10 modelima da vidimo koja je razlika i što se krije između njih dvoje, koji je zapravo bolji.

Zaslon

Mislim da se ovdje nema što puno pričati, Samsung ima daleko bolji zaslon što se tiče boje i piksela, rezolucije, možda ponekad malo neprirodne boje, ali nema veze. Jedna mana kod AMOLED zaslona od Samsunga je što tu i tamo znaju zapeč pa vam ostane tipkovnica na ekranu i vidite ju cijelo vrijeme dok koristite mobitel. To sad nećemo gledati. :)
Huawei P10 ima puno manji ekran od 5.1 inč dok S8 ima 5.8 inčni. Moram odmah napomenuti i dati prednost S8-mici jer dimenzije uređaja su gotovo pa iste, a razlika u veličini ekrana je ogromna, Samsung je napravio odličan posao što se tiče veličine zaslona u odnosu na kućište, zaista je od ruba do ruba. Huawei ima rezoluciju zaslona Full HD 1080 x 1920 piksela i 432 piksela po inču te ga štiti Gorilla Glass 5. Što se Samsunga tiče, ima daleko veču rezoluciju od 1440 x 2960 piksela s 570 piksela po inču, također ga štiti Gorilla Glass 5.

Dizajn

Oba dva uređaja po meni napravljeni su fantastično. Huawei P10 malo podsjeća na iPhone 7 svojom mat crnom bojom, zaobljenim rubovima i ovim senzorima na rubovima uređaja, a čak su sada smjestili i skener otiska prsta na prednji dio uređaja na home tipku koja više nije fizička. P10 napravljen je od metalnog kućišta. Samsung je napravio jednu veliku grešku preselivši skener otiska prsta na stražnju stranu pored kamere, malo nezgodna pozicija, a pogotovo za veći model od 6.2 inča S8 Plus. S8 napravljen je od metala i u potpunosti od stakla 90%.

Performanse

Ispod poklopca imamo puno toga. Samsung dolazi u dvije verzije za europsko i američko tržište. Europsko tržište dobilo je Samsungove procesore Exynos 8895 s osam jezgri na brzinama od 4x2.3 GHz & 4x1.7 GHz. Ne bih baš pričao sada za američko tržište pošto nismo tamo, ali samo ukratko, radi se o Snapdragon 835. Huawei koristi njihov HiSilicon Kirin 960 procesor koji je po brzini trunkicu jači od Samsungovog pa ovo možemo zanemariti kod odabira ova dva velikana, ovaj vrti na brizini 4x2.4 GHz & 4x1.8 GHz.
Oba dva modela imaju mogućnost proširenja memorije do 256 GB uz microSd karticu. Samsung S8 dolazi samo s jednom verzijom interne memorije od 64 GB i 4 GB radne memorije, dok Huawei dolazi s dvije verzije od 32 GB i 64 GB interne memorije i 4 Gb radne memorije.

Kamera

Samsung bez obzira što ima jednu stražnju kameru od 12 megapiksela radi odlične fotografije uz Dual Pixel tehnologiju i slično. Ima otvor blende daleko bolji nego Huawei od f/1.7, optička stabilizacija slike, automatski HDR, prepoznavanje objekata i pretraga na internetu, snimanje u 4K i Full HD rezolucijama. Prednja kamera mu je od 8 megapiksela i otvor blende f/1.7.

Huawei P10 može se pohvaliti dvostrukom Leica kamerom jednom od 20 i drugom od 12 megapiksela. Dosta slabiji otvor blende od f/2.2 što  je lošije na manje osvjetljenim mjestima. Također ima optičku stabilizaciju slike, dvostruku LED bljeskalicu. Snima kao i S8 u 4K i Full HD. Prednja kamera slična S8mici od 8 megapiksela s otvorom blende f/1.9.

Posebna mogućnost DeX

Ovdje ne bih pričao o Huaweiu jer on ovo nema. Radi se o DeX, novoj mogućnosti kod Samsunga, ali ne i u svijetu tehnologije. Vaš mobitel od sad može postati i računalo. Samsung S8 i S8 Plus od sada se mogu uz pomoć dodatka DeX (doka) spojiti na monitor, tipkovnicu i miš. Uređaj je potrebno staviti na dok (DeX), povezati dok putem HDMI kabela na monitor i automatski se mobitel pretvara u desktop operativni sustav te se aplikacije prilagođavaju tome. Ovo je jedna dodatna opcija i vrlo korisna, ali za sada preskupa, svi dodatci koji su potrebni za ovo koštaju skoro kao i još jedan uređaj, par stotina eura.

Baterija

Huawei P10ima daleko slabiji zaslon i s 3200 mAh smatram da će potrošiti prije bateriju nego slabija baterija od 3000 mAh na S8-mici zbog njihovog AMOLED zaslona koji štedi bateriju jer njegovi pikseli na crnim pozadinama zapravo budu ugašeni.

Cijena

Razlika u cijeni između ova dva velikana je velika. Huawei P10 može se nabaviti za 4999 kuna, dok Samsung S8 u prednarudžbi košta 6099 kuna što je čak i niže od onog što sam očekivao.

Comments

Popular posts from this blog

Google časti: Equalizer FX.Pro i Evolve Wallpaper

Ovako će izgledati 4D VR!!